Startende bedrijven hebben een logo nodig om hun merkidentiteit te verstevigen. Vanwege het vaak beperkte marketingbudget kiezen veel startups ervoor om te besparen op de kosten. Sommigen denken er zelfs over om zelf ‘een logootje’ in elkaar te flansen. Mijn mening? Niet doen! Laat je logo ontwerpen door een professional. In dit artikel leggen we uit waarom.

Lastiger dan je denkt

Het komt vaak voor dat startups die zelf een beeldmerk in elkaar zetten hun doelgroep niet in het oog houden en daardoor mislopen. Kleuren zijn niet in harmonie, beeldmerken zijn onscherp en de afmetingen zijn niet in verhouding. Als je zelf een logo maakt bespaart je dat inderdaad kosten. Maar is het ook de moeite waard? En spreekt het de doelgroep aan? Geeft het jouw merk wel de juiste identiteit? Het ontwikkelen van een logo is lastiger dan je denkt.

Nieuwe ideeën

Kies je ervoor om het logo door een grafisch ontwerper te laten ontwerpen, dan krijg je vaak meerdere conceptlogo’s uitgewerkt waaruit gekozen kan worden. Deze concepten bestaan uit verschillende stijlen, kleuren en lettertypes. Vormgevers brengen je hierdoor vaak op nieuwe ideeën en kunnen je inspireren tot een logo dat je zelf nooit had bedacht. Daarnaast houdt een grafisch vormgever rekening met kleurcombinaties, bestandsformaten, verhoudingen en iconen. Een kleur komt bijvoorbeeld digitaal anders over dan op papier. Kleuren hebben bovendien betekenis waar rekening mee gehouden moet worden. Zo staat blauw voor ratio en zakelijkheid, groen voor rust en rood voor warmte. Tenslotte krijg je diverse bestandsformaten aangeleverd, zoals vectorbestanden (.eps, .ai), digitale bestanden (.png, .jpg, .pdf, .psd), drukbestanden (.jpeg, .pdf) en diverse kleurvarianten (zoals zwart en wit). Hieronder het Starbucks logo door de jaren heen; van beeld- en woordmerk naar alleen een beeldmerk.

Harmonie met de merkidentiteit

Een krachtig logo gaat vaak veel jaren mee en spreekt de doelgroep aan. Het is in harmonie met de identiteit van het merk en is goed doordacht. Vaak bestaat een logo uit de combinatie van een beeldmerk (icoon) en een woordmerk. Maar sterke merken als Nike, Apple, Siemens of Starbucks kunnen het zich veroorloven alleen een beeldmerk te gebruiken. Andere sterke merken kiezen juist voor alleen een woordmerk (Coca Cola, Dell, Ebay). Voor startups is de combinatie tussen een beeld- en woordmerk het krachtigst. Het beeldmerk wordt vaak gebruikt in visuele uitingen, om de merkidentiteit te versterken.

Nieuw logo nodig?

Wil je meer over dit onderwerp weten of wil je graag een offerte voor een nieuw logo opvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Als klant krijg je standaard minimaal zes conceptlogo’s aangeleverd. Hieruit kun je diverse elementen combineren om tot een uiteindelijk ontwerp te komen. Na een oriënterend gesprek kunnen wij opmaken welke stijl goed bij u past. Uiteindelijk komen we samen tot het gewenste eindresultaat.

Bronnen

witte Dailycraft logo

Copyright © 2018 Dailycraft.


Dailycraft helpt u uw bedrijf naar het volgende niveau te tillen door middel van ontwerpen. Wij ontwerpen logo’s, visitekaartjes, complete huisstijlen en websites. Heeft u iets anders nodig, vraag het ons. Waarschijnlijk kunnen wij iets voor
u betekenen.

Connect with us